top of page
Äpplen i en Crate

Ideell kulturallians Skåne

Ordförande: Magdalena Hasselquist, Folkets Hus och Parker

Gå med Facebookgruppen för att se vad som är aktuellt.

Medlemmar

ABF Skåne
Folkdansringen Skåne
Folkets Hus och parker Södra regionen
Hidde Iyo Dhaqan
Ibn Rushd Södra
Imagenes del Sur
Kulturens
Riksteatern Skåne
Sensus Skåne-Blekinge
Skådebanan Södra regionen
Skånes bygdegårdsdistrikt
Skånes hembygdsförbund
Skånes spelmansförbund
Studieförbundet Vuxenskolan region Skåne

Magdalena-Hasselquist_400x300.jpg
Ideell kulturallians Skåne, vad har ni på agendan?

Vilka är de viktigaste frågorna som Ideell kulturallians Skåne arbetar med just nu? Hur går arbetet till?

– Det vi ser som prioriterat arbete nu i höst är att få ut information till politiker och tjänstepersoner i Region Skåne om den idéburna kulturens värde. Vi menar att kulturpolitiken var ganska osynlig i valrörelsen, därför skickade vi ut vårt valmanifest till samtliga partier i regionen inför valet. Vi erbjuder oss att komma till partiernas gruppmöten och berätta om vår verksamhet så att de bättre ska förstå Skånes hela kulturliv och därmed snabbare kunna sätta sig in i de frågor vi driver genom kultursamverkansmodellen. Vi har fortsatt kontakt med tjänstepersonerna på regionens kulturförvaltning där vi för fram vad som händer inom den idéburna kulturen och vilka behov som finns för att stärka våra medlemmar.  

 

Vad ser ni som den störst utmaningen för det ideella kulturlivet i er region?

– Vi oroas över att  på en del håll är begreppet ”armlängds avstånd” inte lika självklart längre. En stor utmaning är att behålla den fria och obundna kulturen i alla Skånes 33 kommuner. Vi ser också att många av våra medlemmar fortfarande brottas med postpandemiska svårigheter. Vi har tappat kompetens, publik, medlemmar och besökare. Det jobbar vi hårt med att återta!

 

Hur gör jag för att engagera mig hos er?

– Alla föreningar som sysslar med någon form av kultur – vilket ju är ett vitt begrepp – och som är verksamma i minst två kommuner i regionen är välkomna att kontakta oss via mail, telefon eller  Facebook.

bottom of page