top of page
Sök
  • Daniela von Polgar

Hej Nina Andersson, ny ordförande för Ideell kulturallians!

Uppdaterat: 26 apr.

På årsmötet den 19 mars valdes Nina Andersson till ny ordförande efter Calle Nathanson. Hon är VD på Folkets Hus och Parker och har en lång och gedigen erfarenhet av politik och kulturfrågor, och inte minst – ett hjärta som klappar för ideell kultur.Nina Andersson (t.h.) och verksamhetsledare Anna Livion Ingvarsson

Hej Nina – berätta lite om din bakgrund!

– Jag har arbetat med utbildnings- och kulturfrågor i hela mitt liv. Både inom stora organisationer som LO och SKR, och inom regeringskansliet på statsrådsberedningen och som statssekreterare på kulturdepartementet. Parallellt med detta har jag engagerat mig i en massa ideella organisationer – inte minst inom kultursektorn. 

 

Vad har du för relation till ideell kultur? 

– Det är där jag hör hemma. Jag har arrangerat stora och små musikfestivaler, poesiläsningar, programkvällar och arbetat ideellt på en liten kvartersbiograf. Ibland har det varit tillsammans med kompisar, ibland med nya människor som sedan blivit vänner för livet. Den ideella kulturen är oerhört viktig – både för mig personligen och som en viktig samhällskraft underifrån.

 

Vad ser du mest fram emot i rollen som ordförande för Ideell kulturallians?  – Att fortsätta att lyfta den ideella kulturens villkor och hur viktig den är för lokalsamhället. Det känns särskilt angeläget idag, när det politiska läget pressar så väl civilsamhället i stort som kulturen. Sedan ser jag förstås mycket fram emot att lära känna den nya styrelsen och alla spännande organisationer som samlas inom Ideell kulturallians.

 

Vilka är de viktigaste frågorna för Ideell kulturallians framöver?

– Det är omöjligt att komma runt finansiering till den ideella kulturen. Just för att den är ideellt driven kan den ha svårt att göra sin röst hörd, och här har Ideell kulturallians en mycket viktig roll. Det finns också alltid anledning att påminna om att kulturlivet inte bara handlar om de stora institutionerna. Hela Sverige myllrar av små och stora arrangemang och verksamheter som möjliggörs av människors driv att uttrycka sig och göra saker för sina medmänniskor. 

 

 Berätta om din senaste kulturupplevelse!

– Härom veckan hade jag en toppenkväll när jag solokvist sjönk ner i en av Biograf Spegeln i Malmös sköna fåtöljer och såg Dune 2. Innan dess var jag på ”Anna Vnuk är bastarden” med min dotter, och senast såg jag The Capitols på nystartade countryklubben vid Medborgarplatsen i Stockholm.


Vi är så glada över att ha Nina som ny ordförande och ser fram emot att fortsätta stärka den ideella kulturen tillsammans!

54 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page