top of page
Sök
  • tereselilliehorn

Valmanifest och intervju med Ideell kulturallians Skåne

Ideell kulturallians Skåne har tagit fram ett valmanifest inför höstens val. Ordförande Magdalena Hasselquist svarar på varför.

Magdalena Hasselquist, ordförande Ideell kulturallians Skåne.

Ideell kulturallians medlemmar är riksorganisationer som i sin tur innehåller lokala kulturföreningar runt om i Sverige. På flera håll i landet har det startats regionala kulturallianser. Dessa har nära relationer till, och tät kontakt med, Ideell kulturallians riksorganisation.


Ideell kulturallians Skåne är en regional kulturallians som har tagit fram ett valmanifest inför höstens val.


Magdalena Hasselquist, Folkets Hus och Parker, är ordförande för Ideell kulturallians Skåne. Vi ställde henne två frågor om varför kulturen är en viktig valfråga på regional nivå.


Hej Magdalena Hasselquist!


Valet stundar. Vad ser Ideell kulturallians Skåne som den viktigaste frågan i valdebatten?


– För våra medlemmar och för alla invånare i Skåne, ser vi att det är oerhört viktigt att det finns fri, obunden, kultur att tillgå och utöva. Vi brukar ju skryta med att det är hos oss – i den idéburna kultursektorn – det finns filmdukar, dansgolv, scener, mötesplatser, replokaler och väggar att hänga konst på!


Är kultur verkligen en demokratifråga?


– I allra högsta grad! Människor som vidgar vyerna, tar del av helt andra kulturer, världar och tankar, som kanske ifrågasätter rådande maktstrukturer och normer, genom att tillexempel läsa en bok eller se en film, gå på en konstutställning eller se en pjäs, blir helt enkelt tänkande och oliktänkande individer.


– Det är jätteviktigt för ett samhälle att ha ett fritt och självständigt kulturliv, skiljt från staten, där ingen annan berättar för en vad som är bra eller dålig kultur. Fri kultur främjar ett fritt tänkande, reflekterande och analyserande. Det är grundbulten för en öppen demokrati!


– För att alla ska kunna utöva och ta del av kultur är det oerhört viktigt att den idéburna kulturen lever. Vi finns i alla Skånes kommuner, tillgängligt för alla, oavsett hur gammal du är, var du bor, din bakgrund eller vilka ekonomiska förutsättningar du har. Förutsättningarna för en tillgänglig och levande kultur är definitivt en viktig fråga i valdebatten!


Valmanifest Ideell kulturallians Skåne
.pdf
Ladda ner PDF • 180KB100 visningar0 kommentarer

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page