top of page
Sök
  • tereselilliehorn

Valmanifest och intervju med Ideell kulturallians SkÄne

Ideell kulturallians SkÄne har tagit fram ett valmanifest inför höstens val. Ordförande Magdalena Hasselquist svarar pÄ varför.

Magdalena Hasselquist, ordförande Ideell kulturallians SkÄne.

Ideell kulturallians medlemmar Àr riksorganisationer som i sin tur innehÄller lokala kulturföreningar runt om i Sverige. PÄ flera hÄll i landet har det startats regionala kulturallianser. Dessa har nÀra relationer till, och tÀt kontakt med, Ideell kulturallians riksorganisation.


Ideell kulturallians SkÄne Àr en regional kulturallians som har tagit fram ett valmanifest inför höstens val.


Magdalena Hasselquist, Folkets Hus och Parker, Àr ordförande för Ideell kulturallians SkÄne. Vi stÀllde henne tvÄ frÄgor om varför kulturen Àr en viktig valfrÄga pÄ regional nivÄ.


Hej Magdalena Hasselquist!


Valet stundar. Vad ser Ideell kulturallians SkÄne som den viktigaste frÄgan i valdebatten?


– För vĂ„ra medlemmar och för alla invĂ„nare i SkĂ„ne, ser vi att det Ă€r oerhört viktigt att det finns fri, obunden, kultur att tillgĂ„ och utöva. Vi brukar ju skryta med att det Ă€r hos oss – i den idĂ©burna kultursektorn – det finns filmdukar, dansgolv, scener, mötesplatser, replokaler och vĂ€ggar att hĂ€nga konst pĂ„!


Är kultur verkligen en demokratifrĂ„ga?


– I allra högsta grad! MĂ€nniskor som vidgar vyerna, tar del av helt andra kulturer, vĂ€rldar och tankar, som kanske ifrĂ„gasĂ€tter rĂ„dande maktstrukturer och normer, genom att tillexempel lĂ€sa en bok eller se en film, gĂ„ pĂ„ en konstutstĂ€llning eller se en pjĂ€s, blir helt enkelt tĂ€nkande och oliktĂ€nkande individer.


– Det Ă€r jĂ€tteviktigt för ett samhĂ€lle att ha ett fritt och sjĂ€lvstĂ€ndigt kulturliv, skiljt frĂ„n staten, dĂ€r ingen annan berĂ€ttar för en vad som Ă€r bra eller dĂ„lig kultur. Fri kultur frĂ€mjar ett fritt tĂ€nkande, reflekterande och analyserande. Det Ă€r grundbulten för en öppen demokrati!


– För att alla ska kunna utöva och ta del av kultur Ă€r det oerhört viktigt att den idĂ©burna kulturen lever. Vi finns i alla SkĂ„nes kommuner, tillgĂ€ngligt för alla, oavsett hur gammal du Ă€r, var du bor, din bakgrund eller vilka ekonomiska förutsĂ€ttningar du har. FörutsĂ€ttningarna för en tillgĂ€nglig och levande kultur Ă€r definitivt en viktig frĂ„ga i valdebatten!


Valmanifest Ideell kulturallians SkÄne
.pdf
Download PDF ‱ 180KB



100 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page