top of page
Sök
  • tereselilliehorn

Systrar mot krig – en hälsning om solidaritet och systerskap med Ukraina


Vernissage för utställningen ”Systrar mot krig. Vi håller ihop när kriget rasar”, foto: Olle Björneholm.

Idag, den 8 mars, skickar Föreningen 8-MARTA en hälsning om solidaritet och systerskap med Ukraina. Föreningen har just haft vernissage på sin fotoutställning under rubriken ”Systrar mot krig. Vi håller ihop när kriget rasar” på Litteraturens hus i Uppsala. Öppningen arrangerades av 8 MARTA och föreningen "Vi pratar ryska" i samarbete med Uppsala författarsällskap och Svenska PEN. Författare från Uppsala läste poesi av ukrainska poeter.


Föreningen 8 MARTA fick stöd genom Ideell kulturallians satsning Kulturens kapillärer för ett projekt som ville fördjupa systerskapet mellan kvinnor, förändra attityder och minska fördomar. Projektet hette ursprungligen ”We are all sisters eller Den andra kvinnan”. Föreningen har skapat en fotoutställning med porträtt av thailändska och ryska kvinnor som presenteras med namn och yrkesroller. Porträtten hänger sida vid sida, och kvinnorna möter betraktarens blick med en stolthet, värdighet och värme. Projektet ville skapa motbilder för att kortsluta fördomar mot kvinnor med olika bakgrund.


När Ryssland invaderade Ukraina reagerade Föreningen 8 MARTA starkt. De kontaktade de porträtterade kvinnorna i utställningen, och fattade ett gemensamt beslut om att byta namn på utställningen till Systrar mot krig. Tillsammans står de nu för solidaritet med Ukraina och avsky mot Rysslands krig.


Olga Granlöf från Föreningen 8-MARTA tillsammans med ett av fotografierna i utställningen.
Olga Granlöf från Föreningen 8-MARTA tillsammans med ett av fotografierna i utställningen, foto: Olle Björneholm.

198 visningar0 kommentarer

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page