top of page
Sök
  • tereselilliehorn

Kulturens kapillärer visar solidaritet med det ukrainska folket


Tetyana Rep och Charlotte Löfstrand. Foto: Lars Wiberg
Tetyana Rep och Charlotte Löfstrand. Foto: Lars Wiberg

Många föreningar som sökte stöd i satsningen Kulturens kapillärer engagerar sig nu i kulturprojekt i solidaritet med det ukrainska folket. Här kan du läsa om några inspirerande exempel.


Festival i Gylsboda 6 augusti stöttar Ukraina

Vid årets version av Gylsboda Festival, den 6 augusti, är Irina Irina som flytt från Ukraina huvudutställare. Irina bestämmer vilken hjälporganisation som ska stöttas ekonomiskt med de bidrag som samla in under dagen. Under dagen får besökare prova på aktiviteter så som ”bakom-glas-måleri”.


Konst för Ukraina med Duo Contradiction 2 juni

Den 2 juni höll Duo Contradiction en tredje konstauktion till stöd för Ukraina. Fler än 100 konstnärer med olika bakgrunder har donerat sina verk till konstauktionen. Kom och se konstverk från olika generationer, konstinriktningar och med idéer som reflekterar över ångest, humor, döden, livet och kärleken.

Vinsten går oavkortat till lokala hjälporganisationer i Ukraina.


Ukrainakonserter på KontinentDalslands festival i sommar

Nu hålls äntligen den efterlängtade Kontinent Dalsland - Festival för Aktuell musik. Här presenteras två extrakonserter med ukrainska musiker och konstnärer.


Den första är på Dalslands Center 13/7 med cellisten Anna Nuhza (som kommit till Sthlm efter invasionen) och den 13-åriga begåvade violinisten Khrystyna Pukhalska (nu i Åmål). Den ukrainsk kompositören och sångerskan, Anna Korsun framför ett eget verk. De inbjudna musikerna avslutar konserten tillsammans med några av oss musiker som arrangerar festivalen i en Choral av Hanna Havrylets som gick bort 4 dagar efter att Ukraina blev invaderat.


Konserten hålls på nytt i Åmåls kyrka den 15/7 då en pianist, Polina Pohozha (som kommit till Gotland efter 24/2) ersätter cellisten från onsdagen. Konserten inleder den 13/7 en fotoutställning, Citizens of Kyiv, där fotografen Alexander Chekmenev porträtterat 24 Kyiv-bor som jobbar humanitärt i kriget. Utställningen finns nu att se på New York Times Magazine och vi har fått kontakt med fotografen och lyckats få hit dessa starka porträtt.


Vi har fått sponsring av Sandeng Ram som trycker upp bilderna och monterar dem på Dibond-skivor. Konsttryck som sponsrar med upphängningsanordning. Det är fantastiskt hur det sprider sig när folk vill bidra till att stödja. Läs mer om arrangemangen!


Tillsammans motverkar vi traumat

Varje söndag ordnar ABF i Frölunda träffar för kvinnor och barn som just kommit till Sverige från Ukraina. Träffarna organiseras av Ukrainska Alliansen i Sverige som har ett centralt samarbetsavtal med ABF. Ukrainska Alliansen hjälper till med allt från läxläsning, insamlingar, råd och stöd, till att undervisa i svenska.


På ABF i Frölunda finns också ett ukrainskt bibliotek för den som vill läsa böcker på språket.


Ukrainska Alliansen i Sverige deltog också i Kvalitetsmässa den 2-4 maj 2022. De ställde ut ukrainskt hantverk, konst, böcker och annat med syfte att framhäva Ukraina som ett land med lång historia och rik kultur och inte enbart som krigsoffer.


Föreningen Ladja höll lunchkonsert i S:ta Clara kyrka

Lördag 21 maj höll den Svensk-ryska kultur-och miljöföreningen Ladja en konsert i S:ta Clara kyrka i Stockholm med fri entré. Hundratal personer och dnäribland många flyktingar samlades för att lyssna på amatörensemble "Med sång genom livet".


Konserten arrangerades med stöd av ABF och S:ta Clara kyrka.


Berätta för oss om ert arbete

Ingår du i en förening som tydligt tar ställning mot kriget? Har ni riktade satsningar för mottagande av ukrainska flyktingar, eller håller ni arrangemang i solidaritet med ukrainskt kulturliv? Skicka ett e-post till terese.lilliehorn@ideellkultur.se och berätta om det så vi kan visa upp det so goda exempel för andra.

79 visningar0 kommentarer

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page