top of page
Sök
  • tereselilliehorn

Kultur på oväntade platser – film med intervjuer

Uppdaterat: 31 okt. 2021


Välkommen till ett filmat webbinarium där vi diskuterar vad vi lärt oss av pandemin och vad som händer när kultur uppstår på oväntade platser.


Det ideella kulturlivet spelar en stor och viktig roll när det gäller att skapa mötesplatser. Teatrar, körer, orkestrar, folkdansgrupper, bokcirklar, studiecirklar, hembygdsgårdar, bio och museer gör så att människor kan mötas och dela upplevelser tillsammans. Men förutsättningarna för hur detta sker har förändrades genom pandemin. De flesta kulturverksamheter har tvingats att ta ett steg tillbaka till en oviss väntan på att restriktionerna ska lätta.

Vi hoppas snart kunna återgå till det normala, men vilka av våra nya erfarenheter vill vi ta vara på efter pandemin? I sökandet efter smittsäkra sätt att mötas, har många prövat att ge sig ut med sin verksamhet på nya platser. Det har fört med sig nya sammanhang och nya arbetssätt, och det ideella kulturlivet har på många sätt visat sin kraft att förändra och utvecklas.


Kultur på oväntade platser – film med intervjuerMötet leds av Anna Livion Ingvarsson, projektkoordinator, och Terese Lilliehorn, kommunikatör som båda arbetar på Ideell kulturallians kansli. Det är avgiftsfritt och öppet för alla intresserade. Varmt välkommen! Medverkande och inspirationsprojekt under mötet: Maria Lind, kulturråd vid svenska ambassaden i Moskva medverkar kommer att tala om ”Kultur utanför boxen”. Maria Lind är curator, skribent och pedagog från Stockholm. Just nu arbetar hon som kulturråd vid svenska ambassaden i Moskva. Hon var tidigare bland annat varit chef på Tensta konsthall 2011-2018 och konstnärlig ledare för den 11:e Gwangjubiennalen. Hon har undervisat på konsthögskolor och i andra sammanhang sedan tidigt 1990-tal. Maria Linds texter har publicerats i många sammanhang: dagspress, tidningar, kataloger och andra publikationer. 2021 kom Konstringar: Vad gör samtidskonsten? på Natur & Kultur. Evald Ingerhed och Paulina Hermansson från Hammarskogssmederna som är en ideell förening som värnar smideskulturen. Hammarskogssmederna har en smedja i ett friluftsområde utanför Uppsala. Med projektet Smittfritt smide vill de skapa möjlighet för fler att lära sig smide genom att ta smidet ut ur den trånga smedjan och verka utomhus. De har skaffat en portabel utrustning för smide som invigs under hösten. I framtiden kan de hålla kurser för fler deltagare, och verka på många fler platser och i nya sammanhang. De kan nu till exempel besöka skolor och låta unga människor prova på ett hantverk med traditionell tyngd. Destiny Johannah af Kleen och Sara Soumah är Initiativtagare och koreografer från den ideella föreningen PHIDR. Föreställningen Dansa med hästar är en koreografisk upplevelse av mötet mellan människor och hästar som bygger på kroppars rörelse i förhållande till varandra, på tillit, rum och tid för lyssnande och inkännande. I projektet utforskar den ideella föreningen PHIDR metoder för att arbeta med dans, koreografi, kroppskännedom och samvaro med andra levande varelser och kroppar där alla deltar som jämlikar och medskapare. Under sommaren 2021 arbetade de fram en metodbank tillsammans med hästar på Röshults Djur och Natur utanför Jönköping, med tanken att de utifrån detta, ska skapa ett fullständigt och fristående verk som kan spelas för olika publikgrupper. Nina Kjällquist, Tillt/Skådebanan Väst, och berättarkonstnären Kiriaki Christoforidis driver projektet Berättelser bakom masken blir lyssnade runt elden. Projektet genomförs i samarbete med boende och personal på äldreboende, och handlar om att samla in och dela erfarenheter av pandemin – vad har vi varit med om? Hur har vi tagit oss igenom denna svåra tid? Konstnärens förhållningssätt bidrar till att utveckla den egna kreativiteten hos personalen och erbjuder metoder för att skapa ett kreativt och lustfyllt sammanhang för de äldre.


Vill du vara med på något av våra kommande möten? Kika in i kalendariet!

36 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page