top of page
Sök
  • tereselilliehorn

Calle Nathanson blir särskild utredare för regeringens utredning om SGI för konstnärer


Under en presskonferens den 18 oktober meddelade regeringen att de tillsätter en utredning för att se över reglerna för sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Syftet med översynen är att få till ett mer modernt system för ökad trygghet och förutsebarhet samt stärkt kvalitet i handläggningen. Till särskild utredare har regeringen utsett Calle Nathanson, ordförande i Ideell kulturallians och vd för Folkets hus och parker.


– Sveriges löntagare förtjänar trygga socialförsäkringar. Dagens regler är inte fullt ut anpassat till aktuella förhållanden på arbetsmarknaden med en stor variation av anställningsformer. När villkoren på arbetsmarknaden har ändrats finns ett behov att se över regelverket för SGI. Företagare behöver också stärkt förutsebarhet och trygghet, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.


– Att konstnärer och kulturskapare i lägre grad tar del av de sociala trygghetssystemen är något vi kunnat se länge och pandemin har särskilt satt ljuset på de brister som finns. Utredningen om en översyn av regelverket för sjukpenninggrundande inkomst blir därför ett viktigt steg i arbetet med att stärka konstnärers och kulturskapares villkor, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.


Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 20 april 2023.
83 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page